Choď na obsah Choď na menu
 


Niekoľkonásobný vrah Imrich Gál (1958 Sládkovičovo)

17. 3. 2015

          V roku 1958 sa v Sládkovičove odohral prípad niekoľkonásobnej vraždy členom závodnej stráže Imrichom Gálom. Príčiny, ktoré by viedli objasneniu neboli nikdy uspokojivo vysvetlené.

            16. apríla 1958 sa v závode na spracovanie konopných stoniek na polotovar v čase medzi 22. hodinou a polnocou stala výnimočná udalosť. Stalo sa tak pre streľbu a zvuk sirény, ktorú počuli zamestnanci závodu a okoloidúci ľudia. Títo náhodní svedkovia v domnienke, že ide o prepad závodu zalarmovali verejnú bezpečnosť. Tá po príjazde na miesto zistila tieto hlavné skutočnosti z výpovede svedkov.

            Po nástupe do služby závodnej stráže sa jeden z jej členov, Imrich Gál zvlášť zaujímal o služobnú zbraň. Medzi 22:00 a 23:00 došlo k udalostiam , ktoré nebolo možné bližšie objasniť.

            Imrich Gál služobnou zbraňou niekoľkými ranami na strážnici zranil Jána S. a zastrelil jednou ranou druhého člena ZS Jána S. Pravdepodobne tak urobil z miesta, ktoré poškodení nemohli vidieť.

            Zranenému Jánovi S. sa podarilo zo strážnice utiecť do pracovnej haly, ktorá bola vzdialená asi 50 metrov. Tam kričal, že na strážnici sa nachádza vrah a požiadal o pomoc.

            Pracovníci vzali zraneného do kancelárie majstra na ošetrenie. Ostatní robotníci vybehli na dvor závodu smerom ku strážnici ZS. Vtedy zo strážnice vychádzal Imrich Gál, ktorého sa majster opýtal, čo sa deje. Ten mu v kľude odpovedal, že niekto strieľa od cesty. Keďže bolo treba ošetriť zraneného povedal majster Gálovi aby šiel po kľúče od garáže. Gál sa po chvíli vrátil s tým, že kľúče tam nie sú.

            Prítomní sa rozhodli, že dvere garáže vylomia násilím. K vykonaniu sa ponúkol Ľudovít Cs. . Následne po ponuke o poskytnutí pomoci vzal Imrich Gál pištoľ, pristúpil k Ľudovítovi Cs. a strelil mu do tyla, na čo sa poškodený zosunul k zemi a zomrel.

            V tej chvíli nastalo medzi pracovníkmi zdesenie a rozutekali sa do blízkeho poľa.

            Imrich Gál potom vbehol do pracovnej haly, kde prišiel k zranenému Jánovi S. a toho zastrelil troma ranami. Po tomto čine, pri odchode z pracovnej haly stretol pracovníka Karola K., ktorého usmrtil jednou ranou z pištole.

            Po návrate z haly do strážnice si Gál vzal bicykel a odišiel do Sládkovičova. Tam prišiel k bytu veliteľa závodnej stráže Františka H., kde zaklopal. Pri otváraní dverí bez slova Gál vystrelil na Františka H. do oblasti hlavy a ťažko ho zranil.

Potom pokračoval bicyklom v ceste domov. Vo svojom byte zobudil manželku, silno ju objal, pobozkal a pri slovách „Zbohom“ jej strelil jedenkrát do hlavy. Manželka spadla na zem, kde zostala ležať. Pokračoval vo svojom zabíjaní ďalej, vstúpil do detskej izby svojej dcéry, 15-ročnej Alžbety, ktorú usmrtil jedným výstrelom.

Motív jeho činu sa vyšetrovateľom nepodarilo dostatočne objasniť, pretože následujúci deň 17.4.1958 spáchal Imrich Gál samovraždu skokom pod vlak.

V tomto prípade išlo o vraždu piatich ľudí a ďalšie pokusy o vraždu. Ponúka sa niekoľko vysvetlení pre takýto čin.

Na pracovisku dochádzalo k rozporom medzi členmi závodnej stráže, ktoré sa však vyriešili, ale na ktoré páchateľ nezabudol. Ako ďalším dôvodom sa javilo ochorenie Imricha Gála, ktorý trpel chronickou žalúdočnou nemocou, pri ktorej trpel bolesťami. Jeho spolupracovníci a blízke okolie však o Imrichovi Gálovi hovorilo ako o nekonfliktnom človeku. Ostávajú teda aj naďalej nevyjasnené okolnosti tohto činu.

              

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.